Nationale voorleesdagen

Vanaf vorige week woensdag tot aankomende zaterdag zijn de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen wordt er aandacht besteed aan het voorlezen van kinderen op de crèche, kinderdagverblijf en basisschool. Voorlezen is namelijk erg belangrijk en daar kan je al heel vroeg mee beginnen!

thumb_IMG_0455_1024Met voorlezen kan je al beginnen als je kind nog heel klein is. Je hebt misschien het idee dat hij/zij het niet begrijpt maar je kind leert er al wel heel veel van.
Door al op jonge leeftijd voor te lezen, wordt de taalontwikkeling gestimuleerd, de woordenschat vergroot en de fantasie geprikkeld. Ook kan het bijdragen aan het beter onder woorden kunnen brengen van een situatie of een emotie. Kinderen die met regelmaat worden voorgelezen, leren ook sneller zelf lezen.

Wij lezen Fabian al regelmatig voor, meestal 1 keer per dag. Ook al is hij nog maar 5 maanden. Het is meestal ons rustmomentje na het eten en we genieten hier samen echt van.
Op de site van de Nationale Voorleesdagen vind je een aantal tips die je kunt gebruiken, waaronder:

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen
Wij lezen elke week, 1 boek. Deze week is het een prentenboek van Elmer de olifant. Dat lezen we dan elke dag. Herhaling is erg fijn en goed voor kinderen.

Laat je kind vertellen
Fabi kan dit natuurlijk nog niet, maar als je kind wat ouder is, kan hij ingaan op het verhaal of op de tekeningen in het boek. Dit is erg goed voor de woordenschat.

Voorbereiden op het lezen
Dit vind ik erg leuk en wil ik gaan doen als Fabi wat ouder is. Samen eerst de buitenkant van het boek bespreken. Waar denk je dat het verhaal over gaat? Wat zie je allemaal op de voorkant?

Zoals je van de week hebt kunnen lezen, hebben we Fabi ingeschreven bij de bibliotheek. Hier kreeg hij een leuk koffertje met 2 boekjes cadeau om alvast kennis te maken met lezen. Mijn moeder schreef hem ook in, bij de bibliotheek bij haar in de stad. Zij kreeg ook het koffertje met 2 (andere) boekjes. Ook kreeg zij de tijger van het prentenboek van het jaar 2018: Ssst! De tijger slaapt. Erg leuk! Dit boek staat ook zeker nog op mijn verlanglijstje. Doordat we nu het tijgertje hebben wat erbij hoort, wordt het verhaal erg tastbaar. Veel prentenboek hebben ook een knuffeltje/poppetje erbij als je een iets duurdere variant koopt.

Is jouw kind al lid van de bibliotheek en lezen jullie samen veel? Wat is het favoriete boek van jouw kind? Laat het me  weten in de comments hieronder!

Liefs,

Raïsa

Share

About Raïsa

Hoi! Ik ben Raïsa, van justraisa.nl. Dit is mijn persoonlijke blog over alles wat ik leuk vind. Enjoy! Liefs, Raïsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.