Wedding Wednesday: vanaf 1-9 niet meer in ondertrouw!?

Hoi!

Het is jullie vast niet ontgaan, of je nu wel gaat trouwen of niet, in ondertrouw gaan is per gisteren, 1 september 2015, verleden tijd. Het is ouderwets en daarom is het afgeschaft. Vanaf 1 september is het mogelijk om je voorgenomen huwelijk aan te geven bij de betreffende gemeente via internet. Hoe makkelijk is dat? En helemaal van deze tijd natuurlijk! Of toch niet…?

Ondertrouw-Astrid-BlaauwBron

Omdat wij niet in een huis van de gemeente, zoals dat heet, trouwen, moeten we vroegtijdig in ondertrouw zodat de gemeente op de hoogte is van ons voorgenomen huwelijk. Hierom hadden wij een trouwdossier aangemaakt op de website van onze gemeente en de Verklaring Trouwlocatie opgestuurd. Gisteren, 1 september, ontving Robin een telefoontje van de gemeente. We moeten zo snel mogelijk een afspraak maken en langs komen op het stadskantoor om onze trouwdatum vast te leggen…

Vreemd, vind je niet? Groots in het nieuws, dat vanaf nu ondertrouw niet meer nodig is, maar een grote gemeente als Rotterdam doet daar niet aan mee. Ohja, het heet geen ondertrouw meer! We moeten langs komen met zijn tweeën (net als bij ondertrouw), we moeten ons paspoort meenemen (net als bij ondertrouw), we moeten paspoort kopiën van de getuigen meenemen (net als bij ondertrouw), we moeten onze trouwdatum doorgeven (net als bij ondertrouw) en we moeten een smak geld betalen a.k.a de leges (net als bij ondertrouw). Er is dus vrij weinig veranderd bij ons. Deze verklaring is verplicht en heeft dezelfde voorwaarden als de ondertrouw, namelijk maximaal een jaar minimaal 2 weken voor de huwelijksdatum.

Wij hebben dus een afspraak gemaakt en zijn inmiddels bezig om alle nodige voorbereidingen te treffen. Spannend, de bruiloft komt steeds dichterbij! Na dit, kunnen we praktisch al trouwen omdat dan alle officiële dingen geregeld zijn…

Moesten jullie in ondertrouw? Of kunnen jullie net profiteren van de nieuwe regels? Ik ben benieuwd hoe het in andere gemeenten geregeld is met ‘de ondertrouw’. Laat het me weten in de reacties hieronder!

Liefs,

Raïsa

 

Share

About Raïsa

Hoi! Ik ben Raïsa, van justraisa.nl. Dit is mijn persoonlijke blog over alles wat ik leuk vind. Enjoy! Liefs, Raïsa

6 thoughts on “Wedding Wednesday: vanaf 1-9 niet meer in ondertrouw!?

  1. Wij zijn getrouwd buiten de gemeente waar we wonen en niet in het stadhuis daar. Daardoor moesten we al vroeg in ondertrouw, anders konden we de datum niet vast zetten bij die gemeente.

  2. Wij trouwden op een buitengewone locatie. Tijdens de ondertrouw werd ons verteld dat we dan de ambtenaar niet zelf konden kiezen. Toen zeiden we dat we al een gesprek hadden gevoerd met de buitengewoon ambtenaar van onze keuze. En dat ze al gezegd had dat ze vast te leggen was door/voor ons. Vervolgens zei de ambtenaar van ondertrouw dat we maar moesten afwachten wie onze buitengewone trouwbtenaar zou zijn.
    We werden gewaarschuwd voor het hoge tarief op de buitengewone locatie. Dat maakte de ondertrouw er niet ontspannender op. Toen ik dat zei, wees ze (de ondertrouwambtenaar) me op het klachtenregistratie systeem. Dat ik haar toen glazig aan keek begreep ze niet. Mijn aanstaande stond stijf van de spanning.

  3. Wij gingen in stadsdeel Oud-West 020 in ondertrouw. Daarbij moest je toendertijd opgeven of je je eigen achternaam, of die van je a.s. wilde gebruiken. De wet was toen net veranderd; mijn aanstaande had ook mijn achternaam mogen opgeven. Bij het stadsdeel vergaten ze door te geven wat mijn keuze was. Heel jammer, vond ik dat.

  4. Wist je dat in de meeste CAO’s staat dat je een dag vrij krijgt voor het in ondertrouw gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.