My favourite: decluttering tips and tricks

Als Robin dit leest denkt ie dat ik een grapje maken. Maar ik vind het oprecht leuk om op te ruimen! En als je dan ook nog eens echt resultaat hebt, niet omdat je een te grote rommel hebt gemaakt maar omdat je gewoon aan het decluttering bent, dan is het nog leuker!thumb_IMG_6759_1024

Ik weet niet of ik de enige hier in ben maar bij mij begint opruimen meestal met een grotere rommel. Ik trek alles uit de kast (see what I did there?), verzamel alle spullen om mij heen een een rol vuilniszakken. Tijd om schoon schip te maken. Ik begin helemaal van vooraf aan. Niet alleen de spullen die in het zicht liggen, maar ook alle kastjes, lades, manden, bakjes en planken worden leeg gehaald. Alles wordt bekeken en weinig blijft over. Hoe ik dat doe?

 • Heb ik dit nodig?
  Serieus, tijdschriften van 5 jaar geleden (al dan niet langer) bewaren? Waarom? Je gaat dit echt nooit, maar dan ook echt nooit, meer lezen. En nee, nu ook niet, want nu is het tijd om op te ruimen, dus hup weg ermee!
 • Gebruik je het nog?
  Dit geldt dus ook voor kleding, schoenen en tassen. Misschien wel juist voor kleding, schoenen en tassen. Draag je het nog, gebruik je het nog? Wanneer was de laatste keer dat je het hebt gedragen of gebruikt? Als je het je niet meer kan herinneren dan kan het weg. Als het in het afgelopen half jaar was maar niet zo vaak, dan kan je met jezelf afspreken dat je het meer moet gaan dragen / gebruiken. Minstens een bepaald aantal keer. Wanneer je dat dan niet gedaan hebt, kan het als nog weg. En dan ook echt weg!
 • Is het nog heel?
  Dit is ook een belangrijke. als het kapot is, waarom heb je het dan nog? Wat moet je er mee? Gooi. Het. Weg. Nu!
 • Is het vervangbaar?
  Oké, ik geef toe. Sommige dingen zijn niets van het bovenstaande. En toch kan je het niet weg doen. Dat is oké maar je mag het niet bij alles gebruiken. Alleen als het echt van emotionele waarde is.

  Laatste tips:

 • als iets vervangbaar is, wil dat niet zeggen dat je het moet vervangen. Probeer eerst of je zonder kan, geniet van de ruimte die het je geeft (misschien zowel fysiek als emotioneel).
 • Wees streng voor jezelf, je kan nou eenmaal niet alles bewaren.

Dus zet die foute muziek lekker hard aan, zet de ramen open, neem de hele middag de tijd. Voor je het weet staan er 6 vuilniszakken buiten en sta jij in een opgeruimd huis.

Wanneer was de laatste keer dat je écht hebt opgeruimd? Met dit regenachtige weer kan je gaan zitten Netflixen maar je kan ook productief bezig zijn. Heb jij nog meer goede tips of vragen? Laat het dan zeker hieronder bij de comments weten! Ik vind het leuk om te lezen en wie weet help je anderen er ook nog mee!

Liefs,
Raïsa

Share

About Raïsa

Hoi! Ik ben Raïsa, van justraisa.nl. Dit is mijn persoonlijke blog over alles wat ik leuk vind. Enjoy! Liefs, Raïsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.